Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Депутатите ще подкрепят предложението физическите лица да могат да предават скрап до края на 2015-а година

Депутатите ще подкрепят предложението да се удължи срокът, в който физическите лица могат да предават скрап, до края на 2015-а година. Това стана ясно след разговорите на браншовите организации с политическите сили. Ще бъде подкрепена и идеята до края на този срок общините да изградят собствени площадки. Иво Георгиев - председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия, обяви,че блокадата на Капитан Андреево ще падне, когато парламентът изпълни обещанията си:

Да, ще падне и на Калотина, и тук. Не трябва да политизираме проблема. Искаме един нормален диалог между всички политически партии. След това ние поемаме ангажимент, като организации и асоциации, да седнем. Има триста предложения, които общо ще ги обсъждаме, а в следващият парламент да видят бял свят, така че хем да намалят кражбите, хем бизнесът да работи, хем да има общински площадки. Това е нормалният начин в цяла Европа. Ако се провали нещо, ние няма да мръднем, докато не видим резултат. Аз не мога да поема ангажимент към всички, това е самоорганизирано. В момента съм организирал хора да ходят на Кулата. В момента е патова ситуацията за всички. За стотици милиарди се губят пари. Ние внасяме страшно много данъци в държавата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че предложенията трябва да бъдат внимателно обсъдени.

Ако в тази скрап влиза и тази, при която липсват жп релси или проводници, не бих я подкрепил. Трябва да се погледне целият закон и ако има несъвършенство, да, може да подкрепим промяна на текста, но цялото ми разбиране е, че това трябва да се прекрати - да се краде и да се носи на вторични суровини.

Двудневната блокада на ГКПП "Капитан Андреево" е отменена и движението е възстановено. Камионите на протестиращите превозвачи на скрап обаче остават край пътя, за да изчакат решението на парламента утре.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!