Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НС прие на първо четене промените в НК, които предвиждат санкции за невярна информация за банки

| обновлено 16.07.14 12:09
Фото: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с разпространяване на заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции. Предвидената санкция за това е затвор от 2 до 5 години. Промените, предложени от Българската народна банка и внесени от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, бяха подкрепени с 90 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, 5 бяха "против" и 48 "въздържал се" - от Коалиция за България.

Към текста е добавено още, че когато с разпространяване на слухове са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева. Между първо и второ четене текстът ще бъде прецизиран като най-вероятно ще бъде записано, че наказателна отговорност ще сe носи при разпространяване на невярна информация за банка, от която разпространителят има лична изгода. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев открито заяви, че казусът около ПИБ е довел до предложението:

Българската банкова система е в много добро състояние. Доказателство е реалният стрес-тест, който тази банка издържа, но какво щеше да стане, ако ние като държава не бяхме подкрепили с ликвидност. Тя щеше да е затворила в понеделник и в момента щеше да е в процедура по ликвидация, обявяване в несъстоятелност, отнет лиценз именно по тази причина, защото зловредна атака срещу нея чрез слухове породи паника и банката щеше да приключи. Ето това е нагледният пример кое породи необходимостта от такава законодателна промяна и ние сме длъжни да стигнем до правилното решение да защитим банките от такъв тип атаки, но това решение по никакъв начин да не засяга свободата на словото и да не засяга правото да бъдат правени анализи, достоверни, основаващи се на публичната информация. Друг е въпросът с другата банка, където до този момент има достатъчно данни да смятаме, че там става въпрос за криминални деяния.

Депутатите приеха на първо четене и друга поправка в Наказателния кодекс по предложение на ГЕРБ. Тя предвижда завишаване на наказанията за пътнотранспортни произшествия, извършени в пиано състояние или след употреба на наркотични вещества, или техни аналози.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет ще бъде обсъдена утре от депутатите, обяви председателят на парламента Михаил Миков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!