Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

От утре започва петнайсетчасов маратон с „Пръстенът на нибелунга“ на Вагнер

Фото: operasofia.bg
От утре - 23 юли, от 18:00 часа, в Софийската опера и балет, за втори път започва „Пръстенът на нибелунга“ на Рихард Вагнер. Началото е с "Рейнско злато". На 24 юли, отново от 18:00 часа, е изпълнението на "Валкюра". Петнайсетчасовият музикален маратон продължава със "Зигфрид" на 26 юли, от 16:00 часа, а финалът е със "Залезът на боговете" - на 29 юли.

Директорът на операта, инициатор и режисьор на проекта, академик Пламен Карталов отбелязва, че през четирите години на осъществяването за първи път у нас на знаменития 15-часов цикъл работят заедно 52 артисти, над 200 души творчески и изпълнителски състав и още толкова от техническите служби и ателиетата. Това е и приносът на всеки един от състава на нашата опера към световното честване на 200-годишнината от рождението на гениалния германски композитор и мислител Рихард Вагнер.

В тетралогията всички солисти са българи - главно от Софийската опера, а също така и наши артисти, които правят кариера в Германия. За „Пръстенът на нибелунга” има по два или три състава за водещите роли. Дори и в родината на Вагнер няма трупа, която само със свои солисти да постави прочутата тетралогия.

Сред солистите е и басът Мартин Цонев, който от години прави успешна кариера в Германия. Почитателите му могат да го видят и чуят в "Зигфрид" на 26 юли и в "Залезът на боговете" на 29 юли. Даниела Бенишева разговаря с него. Чуйте.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!