Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Чуждестранните туристи проявяват интерес към България

Спа и балнео почивките – голямата надежда на българския туризъм
Фото: Венета Николова

В момента няма голям туроператор в България, който да има групови откази заради наводненията по морето, каза на пресконференция заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

Според заместник-министър Ботев, въпреки критичната година, от гледна точка на климатичните условия, работещите в сферата на туризма показват високо ниво. Той предупреди, че негативните информации в българските медии за природните бедствия по Черноморието се тиражират и в чуждестранните медии и се отразяват негативно на бизнеса.

Данните сочат една равномерност на заявките на туристи за България. Тази седмица ще бъде издадена 300-хилядната виза за руски туристи в консулската служба в Москва. Миналата седмица беше издадена 100-хилядната виза от консулската служба в Киев.

По-скоро проблемите са чисто финансови, заради девалвацията на местните валути. Що се отнася до основните генериращи пазари за България в момента централноевропейски, английски, германски имам предвид - централноевропейските, при тях също нямаме спад към момента от предварителните заявки.

Председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин коментира разминаването между броя издадени визи за туристите от Русия и Украйна и малкият им брой в хотелите.

Голяма част от тези визи отиват в частната собственост, която имат руснаци и украинци и според мен изходът е ние да продължим да бъдем по-агресивни във външната реклама.

На заседанието си Националният съвет по туризъм е одобрил рекламна стратегия за туризма. Приети са и промени в правилника на организацията, според които в заседанието му ще могат да участват учени от БАН и от университетите, както и от Българската православна църква.

Браншът е на мнение, че страната трябва да се рекламира по адекватен за туристическата индустрия начин и продължава да настоява за увеличение на средствата за маркетинг и реклама.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!