Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Световните медии за оставката на кабинета "Орешарски"

РФИ, АФП и други френски медии дадоха отзвук на оставката на българското правителство и предшествалата я криза в страната.

"Българският парламент подкрепи оставката на ръководеното от социалистите правителство на малцинството след месеци на политическа криза в най-бедната страна в ЕС" - съобщи АФП. Материал на интернет страницата на РФИ се спира по-подробно на близо 14-месечното управление на кабинета на Орешарски - "трети за по-малко от две години", както уточнява авторът Дамян Воденичаров. Той припомня, че коалицията на социалистите и ДПС се е опряла на националистите, за да има мнозинство, и изброява поредицата от кризи: първо политическа, с назначаването на медийния магнат Делян Пеевски начело на агенцията за национална сигурност. Авторът споменава проблемите с приема на сирийските бежанци, "финансовата паника", току-що разтърсила страната, напрежението около украинската криза и газопровода "Южен поток".

Италианските медии също отделят място на създалата се политическа криза у нас, на приетата от парламента оставка на правителството на Пламен Орешарски и предсрочните избори на 5-и октомври. Те отбелязват загубата на изборите за Европейски парламент през месец май от социалистите, тяхната  крехка правителствена коалиция както нереализираните пенсионни и здравни реформи и спорни назначения в публичния сектор. Определена като най-бедната страна в ЕС, се смята, че за предсрочните избори през октомври България се намира в състояние на голяма несигурност, една от причините за което е руският натиск за газопровода "Южен поток", на което се противопоставя Брюксел, както и геополитическото напрежение между Европа и Москва заради украинския конфликт.

Политическата криза в България може да окаже лошо влияние на банковия сектор, коментира вестник "Ню Йорк таймс" в статия за последните събития в страната. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!