Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Музей във Велико Търново получи 125 хиляди лева за летни археологически проучвания

| обновлено 26.07.14 16:37
Никополис ад Иструм
Фото: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново получи 125 хиляди лева държавна субсидия за летни археологически проучвания. Досега парите са били не повече от 30 хиляди лева за сезон. На обекти от различни епохи започват разкопки, ръководени от петима археолози, каза директорът на музея Иван Църов.

Ще се работи на четири обекта. Два от тях са праисторически - селищната могила край село Петко Каравелово и праисторическо селище в местността "Смърдеш", край село Джулюница. Ще проучваме големия римски град Никополис ад Иструм и един манастир, който пазим в тайна къде точно е разположен около средновековната столица Търновград, за да си спестим набезите на иманярите. Има един писмен извор и приблизително мястото на манастира е локализирано. Намерени са по повърхността фрагменти от стенописи, което иде да подскаже, че там вероятно е имaло църква. И това ще бъде  основната цел на проучването - евентуалното разкриване на тази средновековна църква, обясни Църов.

Заради иманярите е засилена охраната на Никополис ад Иструм, където ще бъдат проучвани голяма обществена сграда и водоснабдителната система на древния град.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!