Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Първи случай на прекратяване на осиновяване във Врачанско

Социалните служби във Враца съобщиха за първия случай на разсиновяване на дете. Процедурата за отнемане на родителските права е започната заради системно пренебрегване на детето от осиновителите.

В десетгодишната история на Съвета по осиновяване в област Враца вече има случай на отнемане на родителски права, посочи главният експерт към "Закрила на детето" Мария Търнавска и допълни: 
За пръв път действително имаме такъв случай дирекция "Социално подпомагане" да внесе искова молба в съда за прекратяване на осиновяването. Причините са, че осиновителите престанаха да се грижат за детето. Дирекцията се самосезира, тъй като това действително не е нормално, дете, което си осиновил, да го оставиш на грижите на свой роднина да поеме изцяло отглеждането му.
Три години след като взели детето, осиновителите - материално обезпечено семейство, го изоставили, защото се чувствали разочаровани от него:
Според тях детето не е отговаряло на техните очаквания. Техните твърдения са, че не е български произходът на детенцето, че е имало здравословни проблеми, което пък е укрито като информация от дома, в който се отглежда детето, което също не отговаря на истината, цялостна информация е предоставена на това семейство и се знае, че детенцето е здраво, от български произход, с нормално развитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!