Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Вероятността от рецесия в Германия расте

Опасността от рецесия в Германия се покачва драстично, смятат икономистите от Института за макроикономика, който се смята за близък до синдикатите в страната. Рискът икономиката на най-мощната в пазарно отношение държава в ЕС да забуксува се е утроил – през юли той е бил едва 7,5%, а през август е вече 25%. Въпреки това всичко все още е в зелената зона, обясняват икономистите. Те са създали система от индикатори, следяща германската икономика, която действа на принципа на светофара – зелената зона е все още безопасна, жълтата означава вземане на спешни мерки, а влизане в червената означава реална рецесия. В жълтата зона се влиза при риск за рецесия от 30%.

Предупреждението на икономистите се базира и на свиването на БВП, който от април до юли е паднал с 0,2%. Ако и следващото тримесечие тази тенденция продължи, страната ще е влязла в рецесия.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел призова за създаването на нова система от индикатори, която да не се базира само на БВП, а и да измерва задоволството на германците от живота им. То ще отразява по-реалистично качеството на живота в страната, заяви тя на среща на млади учени в Линдау.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!