Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия не получи покана за предстоящата среща на НАТО в Уелс

Фото: ЕПА/БГНЕС
Русия не получи покана за срещата на върха на НАТО през септември в Уелс. Новината беше посрещната в Москва без изненада.
Независимо, че главните теми на срещата по един или друг начин са свързани с  Русия,  за разлика от преди, Москва този път не е поканена, съобщава вестник "Комерсант". Изданието цитира свои източници в щабквартирата на Алианса, според които участието на руската делегация в предстоящия форум се смята за нецелесъобразно.

При сегашните условия Москва дори не е разчитала да получи покана, допълва източникът. По думите на дипломатически предствители в Москва сътрудничеството с НАТО е прекратено не по инициатива на Русия и страната остава отворена за неговото подновяване. Събеседниците на "Комерсант” изразяват надежда, че отношенията между Москва и Алианса ще се подобрят след оттеглянето на генералния секретар  Андерс Фог Расмусен и смяната му  с бившия премиер на Норвегия Йенс Столтенберг. Отношението към Столтенберг в Москва е неутрално положително, докато напоследък сегашният ръководител на организацията не предизвикваше в Русия нищо друго освен раздразнение, отбелязва още руското издание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!