Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Френският премиер обявява новия състав на кабинета си

| обновлено 26.08.14 12:32
Манюел Валс
Фото: ЕПА/БГНЕС

Франция е пред второ обновяване на правителството за последните пет месеца. Президентът Франсоа Оланд нареди на премиера Манюел Валс да представи днес нов състав на кабинета след изострянето на споровете сред управляващите социалисти за начина, по който страната може да бъде извадена от стагнацията.

Консултациите за втория кабинет на Манюел Валс продължават, три-четири нови лица ще заменят министрите, предизвикали кризата във френското правителство с критиките срещу икономическата политика на президента Франсоа Оланд. Арно Монтбур (министър на икономиката), Бьоноа Амон (на образованието), Орели Филипети  (на културата) ще напуснат управлението.

Досегашният министър на икономиката Арно Монтбур обяви, че няма да бъде част от новото правителство.
Политиките за намаляване на дефицита са финансов абсурд, защото пречат на икономическия растеж, водят до спад в икономическата активност, заяви Монтбур. Този уикенд в интервю за вестник "Монд" той разкритикува остро Германия заради политиката на икономии, която е наложила на цяла Европа. Именно след това критично интервю на Монтбур, премиерът Валс обяви оставката на кабинета си.

Сред евентуалните нови министри се споменават имената на бившия кмет на Париж Бертран Деланое, първия секретар на социалистите Жан-Клод Камбаделис или на председателя на Националното събрание Клод Бартолон. Много е деликатна задачата на премиера Валс да изпълни президентската заръка за кабинет, съответстващ на поетата линия на фона на конфликтите и противоречията в лявото мнозинство. Партията на еколозите засега отхвърля участие в правителството, има догадки дали в него ще бъдат привлечени центристи.
"Криза" е преобладаващата дума във френската преса днес. Сред дясната опозиция се надигнаха гласове за разпускане на Националното събрание. Според десните промените в кабинета няма да разрешат кризата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!