Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Владимир Путин: Русия ще направи всичко за постигането на мир в Украйна

Фото: ЕПА/БГНЕС
Русия ще направи всичко за постигането на мир в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин, който оцени положително състоялата се в Минск своя първа среща с президента на Украйна Петро Порошенко.

Срещата на четири очи продължи два часа и завърши късно след полунощ. На нея двамата лидери не са обсъждали условията за примирие в Югоизточна Украйна, стана ясно от думите на Владимир Путин пред журналисти.

Откровено казано ние в Русия не можем да говорим за условията за прекратяване на огъня, за възможните договорености между Киев, Донецк и Луганск. Това не е наша работа, а вътрешна работа на самата Украйна. Ние можем само да подпомогнем създаването на обстановка на доверие по време на този възможен и, според мен, крайно необходим преговорен процес, посочи Путин.

Двамата президенти са се договорили какво ще бъде взаимодействието между Русия и Украйна при оказването на така необходимата хуманитарна помощ за населението в районите на бойни действия. Путин обеща, че Русия ще направи всичко възможно за прекратяване на кръвопролитията. Този процес трябва да започне колкото е възможно по-скоро, смята руският лидер.

От своя страна, президентът на Украйна Петро Порошенко заяви след преговорите, че планът за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна ще бъде разработен в най-скоро време.

Постигнахме споразумение незабавно да бъде подновена дейността на тристранната контактна група и скоро ще видим освобождаването на заложниците, които сега незаконно са в плен, изтъкна Порошенко.

Президентите на Русия и Украйна са обсъдили и газовата тема, като са се договорили енергийните преговори да продължат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!