Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НЕК е платила само 53% от тока, купен от производители

От началото на годината до края на юли Националната електрическа компания е платила едва 53 на сто от електроенергията, която е закупила от различни производители. Това показва справка, изготвена от Министерството на икономиката и енергетиката. Най-много пари НЕК е превела на топлоцентралите "Марица-изток 2" и "Бобов дол" ЕАД съответно 91% и 90%. И още за седем месеца задълженията на НЕК са се увеличили от 885 млн. лв. на близо 1 млрд. и 130 млн. лв.

Министерството на икономиката и енергетиката публикува справката за разплащанията на Националната електрическа компания дни след като вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева обясни, че въпреки тежкото си финансово състояние общественият доставчик се е разплащал далеч по-редовно с компании, свързани с някои от политическите сили. От справката става ясно, че най-много пари НЕК дължи на американските централи "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" съответно 288 и 216 милиона лева. Държавната "Марица-изток 2" е получила 91 процента от парите си. На ТЕЦ "Бобов дол" са разплатени 90 на сто от задълженията, а на "Брикел" 81 процента.

Най-малко плащания Националната електрическа компания е направила към пловдивската "Топлофикация", компанията "Монди Стамболийски" и ЕНЕРГО-ПРО. И на трите Националната електрическа компания е платила по-малко от 30 на сто от дължимото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!