Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Истории за удоволствие, светлина и лято от Джералд Даръл излизат за пръв път на български

Днес ви представяме една много, много лятна книга.
Написана е от британец, но по времето, когато е живял в Гърция. Неговият брат е един от големите английски писатели на ХХ век, а той самият - познат по целия свят като зоолог и собственик на зоологическа градина...
Говорим, разбира се, за Джералд Даръл, а романът в случая е "Филе от камбала".

Историите в него са за времето, когато Джералд Даръл е бил обещаващ (може би) бъдещ писател на 15 години. Чувство за хумор (британско, но с лек гръцки привкус), животът на едно (някога) подредено британско семейство в наглед тотално хаотичната, но някак щастливо забавена и изпълнена с колоритни персонажи действителност на един гръцки остров и едно момче, което обича животните и има усет за малките важни детайли във всичко, което се случва около него - есенцията на всичко това е скрита във "Филе от камбала".
А защо заглавието е именно такова, откъде струи светлината в книгите да Даръл и защо улавят така добре духа на Средиземноморието - ще разберете от интервюто със Светлозар Желев. Чуйте.

- - -
Джералд Даръл (1925-1995) е уважаван в цял свят писател и естествоизпитател, роден в Индия, известен като основател на Джърсейския тръст за защита на дивите животни (впоследствие наречен на негово име) и на Джърсейската зоологическа градина. След първата си експедиция в Африка през 1947 г. той посещава Парагвай, Аржентина, Сиера Леоне, Мексико, Мавриций и Мадагаскар, участва и в телевизионни предавания, в които споделя преживяванията си в Австралия и Нова Зеландия. Даръл създава двайсетина книги, постигнали грандиозен успех заради тънкото му чувство за хумор. Сред тях са издадените на български език „Птици, зверове и роднини”, „Излетът и други подобни дандании“ и „Срещи с животни”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!