Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Новоизбраният президент на Турция Реджеп Ердоган встъпва в длъжност днес

Фото: ЕПА/БГНЕС
Турската столица Анкара ще бъде арена на тържествена церемония по случай встъпването в длъжност на дванайсетия турски президент Реджеп Тайип Ердоган, който е първият държавен глава в историята на страната, избран с пряко гласуване. Очаква се да присъстват представители на около 75 страни. Сред тях са президентът на България Росен Плевнелиев, държавните глави на още 18 страни. САЩ изпратиха своя делегация, а Русия ще бъде представена от  външния министър Сергей Лавров.

Церемонията в Анкара ще започне в 14 часа българско време. Отначало Ердоган ще положи президентската клетва във Великото национално събрание на Турция, където председателят на парламента Джемил Чичек ще му връчи пълномощията на държавен глава за следващите пет години.
Встъпването в длъжност на новия президент ще бъде възвестено със 101 топовни салюта, които ще бъдат изстреляни в Анкара и в армейските центрове.

След това Ердоган и съпругата му Емине ще пристигнат в президентския дворец Чанкая, където ще бъдат посрещнати от конна гвардейска рота и с военни почести. В представителната зала ще се извърши предаването на поста от досегашния държавен глава Абдуллах Гюл.
Ердоган ще връчи на Гюл най-високото отличие – държавен медал на честта, след което Гюл заедно със съпругата му Хайрюнниса ще бъдат изпратени с военни почести от Чанкая. Запознати с турския официален протокол твърдят, че толкова тържествена церемония в Чанкая не е имало от времето на Ататюрк.

Вечерта новият президент Ердоган ще даде и първия си прием.


Вчера, на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган, който 12 години бе начело на партията, предаде щафетата във властта на главния си довереник, външния министър Ахмед Давутоглу, който бе избран за лидер на ПСР и автоматично наследява и поста премиер. Ердоган обяви, че днес ще връчи на Давутоглу мандат за съставяне на новото турско правителство, а проектокабинетът ще бъде готов в петък.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!