Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Фотоизложба пред Народния театър показва красотата, но и разрухата на старите минерални бани на София

Фото: Здравко Йончев
"Фотографското любопитство е това, което ме провокира да започна да снимам баните в София. Желанието ми е да накарам хората да мислят обществено отговорно, а не на дребно. Да оценят богатството, което имаме".

Думите са на Здравко Йончев, автор на изложбата "Старите минерални бани на София", която столичани и гостите на града могат да разгледат до 10 септември в градината пред Народния театър.

Римски колони, фантастични входни зали, басейни и куполите над тях, овални сводове и многоцветни плочки, това са част от 37-те снимки, които Здравко Йончев е подбрал от стотиците кадри, които успява да направи в три от емблематичните бани на София: Овча купел, Горна баня и Банкя. По думите му идеята тръгва от желанието да се докосне до архитектурната стойност на обектите. В началото е банята в Овча купел. Следва тази в Горна баня, а накрая и балнеолечебницата в Банкя. Изключително позитивен и толерантен, Здравко Йончев желае започнатият проект да продължи, предизвиквайки дискусия в обществото.

Повече за снимките, за впечатленията и най-добрите попадения, както и за бъдещето на проекта, чуйте в разговора на Даниела Бенишева със Здравко Йончев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!