Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Местен парламент избират в германската провинция Саксония

Канцлерът Меркел и премиерът на Саксония Тилих
Фото: ЕПА/БГНЕС

В източногерманската федерална провинция Саксония ще гласуват за местен парламент. Вотът слага началото на поредица от избори за местно управление в страната. 

Досегашната коалиция със свободните демократи отива в историята, тъй като вероятността те изобщо да не влязат в парламента изглежда напълно реалистична. Така християндемократите ще трябва да избират или да приложат принципа на широка коалиция със социалдемократите, за които се очаква да вземат около 15 на сто от гласовете или да направят коалиция с левицата, очертаваща се като втора политическа сила с почти 20 на сто. 

Не е изключено, ако крайнодясната "Алтернатива за Германия" влезе за първи път в местен парламент, след като на евроизборите спечели 7 % от вота и така да измести неонацистката Ен Де Пе , която досега беше парламентарно представена в Саксония. Ако "Алтернатива за Германия" влезе, местните християндемократи не изключват да се коалират с тях. Нещо, което досега самата госпожа Меркел категорично отхвърляше като възможност на федерално ниво.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!