Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

15 таксиметрови шофьори са готови за оказване на първа помощ

Фото: БГНЕС

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София. Доброволците получиха сертификати и специализирано оборудване, с което ще оказват медицински грижи.

Шофьорите се включват доброволно в проекта на Българския червен кръст и сдружение "Клуб активна сигурност". 15 коли вече са напълно оборудвани с професионална автоаптечка, обозначителна жилетка и яке. Идеята за проекта възниква след разговори с представители на Министерството на здравеопазването и неправителствени организации. Таксиметровите шофьори обаче не са парамедици, обясни председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Те ще оказват долекарска помощ на пострадалите и след това ще подават сигнал на телефон 112: 
Това са хора, които имат една базисна подготовка за оказване на най-неотложните животоспасяващи операции. Той трябва да провери дали има дишане, дали има пулс, ако има кръвотечение – да спре кръвотечението, и в никакъв случай това не е конкуренция на Спешната помощ. Това допълва усилията на държавата при спасяването на човешкия живот.
Някои от обучените шофьори и преди са помагали при инциденти. Сега обаче са сигурни и напълно подготвени да оказват първа помощ: 
Курсът беше много ползотворен. Научихме доста нови неща, най-важните неща, които могат да ни влезнат в работа в нашето ежедневие. Ние сме всеки ден на пътя и постоянно попадаме в такива ситуации.
Проектът ще продължи четири месеца, а идеята е да бъдат обучени 100 таксиметрови шофьори. След това ще се водят преговори с различни институции, за да може инициативата да продължи.

Репортажа на Добрина Карамболова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!