Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В цялата страна ще бъде отбелязана 95-тата годишнина от рождението на големия български писател Николай Хайтов

С поредица от инициативи през септември в цялата страна ще бъде отбелязана 95-тата годишнина  от рождението на големия български писател Николай Хайтов.

Специална изложба, на която могат да се видят снимки на някои от прототипите на Хайтов в "Диви разкази", която се осъществява със съдействието на фотографа Иво Хаджимишев, ще  бъде открита навръх рожденния ден на писателя - 15 септември, в галерия "Средец" в София. Ще бъде издаден и 11-ти том от събраните съчинения на Николай Хайтов, каза издателят Иван Гранитски:

Хайтов е толкова известен, популярен обичан, че може би след Иван Вазов действително това е българският писател, който се радва на името народен писател, духовен будител, всяка дума в това отношение няма да е достатъчна.

Специална творческа работилница ще се проведе и в родното село на писателя Яворово, каза синът му и председател на фондация "Памет" Здравец Хайтов:

Това, което ни се ще и ние ще го направим още сега  на 6-ти,7-ми и 8-ми с професор Чобанов е да подпомогнеме в село Яворово тридневното събитие "Творческа работилница Хайтов-Димовски", която вече за трета година се провежда в Яворово.

Професор Георги Чобанов от Софийския университет, който също е част от фондация "Памет", беше категоричен, че паметта за Хайтов трябва да бъде съхранена в общоевропейски контекст:

Наред с всичко друго е и един от най-големите, според мене, народопсихолози на България и за това нашата основна цел на Фондацията е да се запази автентичното и то не само наше национално, и на европейско ниво.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!