Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Рейтингът на френския президент Франсоа Оланд достигна рекордно ниско ниво

Фото: ЕПА/БГНЕС
Политическият рейтинг на френския президент Франсоа Оланд е отбелязал нов спад, достигайки рекордно ниско ниво, както сочaт последните проучвания. Данните идват в момент на стагнация на френската икономика, когато равнището на безработицата продължава да расте.

"Слизане в ада за Оланд и Валс" - така е определил днес вестник "Фигаро" последните резултати от проучванията за политическия рейтинг на президента и премиера на Франция. Според Те Ен Ес Софрес Франсоа Оланд се ползва едва с 13% одобрение - рекорд по непопулярност за френски президент. Анкетата на Се Ес А за в. "Лез еко" е по-милостива: тя му отрежда 19% одобрение. Но и според двете агенции огромно мнозинство от французите смята, че Оланд не може да се справи с проблемите на страната. Колкото до премиера Манюел Валс, за два месеца той е загубил 1/3 от рейтинга си и се ползва с около 30% одобрение.

Проучването е направено след последната промяна в правителството, предприета заради критиките на министъра на икономиката, и след последните публикувани данни за ново покачване на безработицата.Току-що излязлата книга на бившата партньорка на Оланд Валери Трирвильор ще очерни още повече президентския имидж.

Елисейският дворец реагира сдържано на цифрите. "Единственото, което има значение за французите, е да се постигат резултати" - отсича пред "Фигаро" съветник на президента.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!