Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Евакуират хора в Димитровград в очакване да прелее язовир

Бедствено положение и в Симеоновград и Харманли

| обновлено 06.09.14 15:14

След интензивните валежи и в Димитровград беше обявено бедствено положение. Евакуирани са хората от ниските части на кварталите "Изток" и "Марийно" поради очаквано преливане на язовира до рудник "Гита". Наводнени са складовите бази в града. 

Бедствено положение е въведено и в Симеоновград и Харманли.

Екипи на пожарната са участвали в евакуацията, съобщи  главен инспектор Тошко Бързилов от националната пожарна. 

В района на Димитровград са предприети мерки превантивно за извеждане на населението в района на най-ниските точки, където създават предпоставки за възникване на наводнения. На този етап, всички сигнали, които постъпват, се обработват, като приоритетно се извеждат гражданите от районите, на които се очаква да бъде повишно нивото на реките. 

По поречието на река Марица е създадена организация за наблюдение за нивото, за да не допускат разливи. Най-критично се очаква да бъде в долното течение, след Димитровград, в района на Харманли, където превантивно се вземат допълнителни мерки. Засега няма опасност от висока приливна вълна. Тя отива директно в Марица. Няма опасност от други къщи да бъдат засегнати. Марица е достатъчно широка да поеме това количество вода, което излиза от този микроязовир.

Кметът на Димитровград Иво Димов съобщи пред "Хоризонт", че са евакуирани хората от 20 къщи в село Странско заради скъсана язовирна стена. По думите му ситуацията вече е овладяна: 

Няма опасност за жителите на село Странско. Наводнени са около 30-40 къщи, като водата се е оттекла в ниската част, там, където са нивите около селото. Проблемът стои със същата сила за други две села в общината. Опитваме контролирано да изпуснеме единият от язовирите. Той е най-горния от каскада от три средноголеми язовира. И при положение, че избие водата през стената, има опасност от другите два язовира да се скъсат.

В Харманли има много наводнени улици и приземни етажи на сгради. Въпреки, че няма опасност за населението в харманлийското село Бисер, кметът Златка Вълкова е предприела превантивни мерки да изтегли хората, живеещи близо до река Бисерска към високите части на селото. 

Валежите в региона през изминалото денонощие са между 83 до 136 литра на кв. м. От областния кризисен щаб съобщиха, че няма пострадали хора и населени места без електричество и вода. Под наблюдение са всички водоеми и язовири в региона. 

Нивото на река Марица се покачва тревожно. Затова е обявено бедствено положение в Симеоновград. Предупредени са и другите общини по поречието на Марица - Любимец и Свиленград.

От областния кризисен щаб съобщиха, че няма разрушени постройки и бедстващи хора в региона. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!