Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

МВР пред Гражданския борд: Няма "мъртви души"

Заседание на Гражданския борд към МС
Фото: БГНЕС

Няма "мъртви души" в избирателните списъци, отчетоха от МВР по време на заседанието на Гражданския борд за изборте към Министерския съвет. Участниците обсъдиха и медийното отразяване на предизборната кампания.

Заместник министърът на вътрешните работи Филип Гунев отрече да има 1 милион липсващи гласове в избирателните списъци. Към 1-ви септември шест милиона 669 хиляди души у нас са с активни лични карти. Поне 600 хиляди граждани, които имат лична карта и са в избирателните списъци, най-вероятно със сигурност живеят извън страната. Разликата със списъците на ГРАО е съвсем малка. Няма един милион липсващи гласове. Нямаме "мъртви души", имаме реални хора и имаме няколкостотин хиляди реални хора, които живеят извън страната, но те имат лични карти и могат във всеки един момент да решат да отидат да гласуват.

Според проучване на асоциацията "Прозрачност без граници" повечето медии не са изпълнили изискването да публикуват договорите и тарифите за участие в предизборната кампания, въпреки че вече излъчват платени материали: От 180 медии национални, регионални и местни медии в цялата страна едва 37,7 процента са изпълнили изискването за публикуване на тарифите за отразяване на предизборните кампании.

СЕМ ще изпрати на ЦИК списък с медиите, които не са спазили изисквания за публикуване на тарифите и сключените договори.

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов потвърди, че обществената медия е изпълнила законовото изискване да публикува сключените договори за участие в предизборната кампания. Всичко, което ние трябваше да изпълним според указанията на ЦИК, сме го направили доста старателно. Постарахме се наистина по отношение на някои безплатни форми да дадем, колкото се може по-голяма възможност на желаещите да представят своите платформи, идеи.

Следващата седмица Гражданският борд за изборите към Министерския съвет ще обсъжда нарушенията на правилата в изборния процес.

Репортажа на Мира Стефанова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!