Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ЕС се стреми към постигане на икономика без отпадъци

Фото: ec.europa.eu

ЕС предложи по-високи цели за рециклиране на отпадъци в опит да превърне европейската икономика в икономика, в която нищо не се изхвърля, и да подпомогне устойчивия растеж.Съгласно новите цели европейските страни щезабранят заравянето в депа на отпадъци, които могат да бъдат рециклирани, от 2025 г. нататък;поставя се цел до 2030 г. да се рециклират 70% от битовите отпадъци и 80% от опаковките, да се намалят морските и хранителните отпадъци.

Очакваните ползи включват: икономика с по-слабо въздействие върху околната среда и с по-ниски емисии на въглероден диоксид; по-слабо търсене на скъпи, оскъдни ресурси; 580 000 нови работни места в областта на управлението на отпадъците.

През 2010 г. в Европа около 400 - 500 млн. тона отпадъци, които са могли да бъдат използвани отново или рециклирани, са били заровени в депа или изгорени.

Сега ЕС работи за постигане на „кръгова икономика“ в Европа, при която повторната употреба, ремонтът и рециклирането на материали са обичайна практика - а не добиването на суровини, които се използват веднъж и след това се изхвърлят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!