Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Сподели... Хендел, Вивалди, Моцарт и още много красота довечера пред двореца Врана

Фото: facebook.com

Днес се открива новият фестивал на Софийската филхармония "Сподели музиката". Хубаво заглавие, хубаво място - двореца Врана! "За да могат повече хора да попаднат в обятията на музиката" - обяснява главният диригент на оркестъра Мартин Пантелеев.
Иначе диригентите са трима - Мартин е днес, утре е Максим Ешкенази, а в неделя - нежното присъствие на Любка Биаджони. Всеки е оставил своя отпечатък върху програмата. Днес Мартин Пантелеев ще е и диригент, и солист ("в безкомпромисно трудната рапсодия "Циганката" на Морис Равел"), и композитор (ще прозвучи неговата творба "Островът" - запечатала в музика един от най-романтичните мигове в живота на Мартин и, за негова радост, често изпълнявана). Но ще бъде и солист не за да демонстрира, че още може да свири на цигулка, а да може по този начин оркестърът да общува по нов начин, да музицира сякаш камерно (без диригент), да слуша и да "играе по друг начин", по думите на главния диригент на Софийската филхармония. Чуйте какво разказа Мартин Пантелеев специално за Радио София - за отпочиналите оркестранти, за програмата на концерта и за "добрата игра" на територията на музиката.

Още практична информация - концертът тази вечер започва в 20 часа, има организиран транспорт от страна на Столичната община (на цена на един градски билет); ако времето се "развали", концертът ще бъде преместен за утре, събота, от 11.30 часа в зала "България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!