Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Русия се провежда единен ден на гласуване

| обновлено 14.09.14 12:25

В Русия се провежда единен ден на гласуване. В цялата страна се избират местни органи на властта, ръководители на региони и се провеждат референдуми. Първите данни показват по-висока активност в сравнение с предишните местни избори.

65 хиляди са избирателните участъци, които отвориха врати тази сутрин из цяла Русия. Правото си на глас ще могат да упражнят 75 милиона души, а това е рекорд за цялата история на местните избори в страната.

Днес ще бъдат определени новите ръководители на една трета от регионите, множество градски парламенти и кметове на населени места. Общо 56 партии успяха да регистрират свои кандидати за различните нива на местно управление. За първи път днес гласуват и жителите на Крим след като полуостровът беше присъединен към Русия. Не гласуват днес единствено в Ингушетия. 

С особен интерес медиите следят изборите за градска Дума в Москва, които за първи път от 11 години насам са мажоритарни. Във всички избирателни участъци са монтирани видеокамери, чрез които гласуването може да бъде наблюдавано пряко в интернет. Целта е нарушенията да бъдат сведени до минимум. Смята се, че тези регионални избори са важна проверка за влиянието на управляващата партия  „Единна Русия”, особено след значимия ръст на популярността на централната власт след събитията около Крим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!