Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Започнаха местните избори в германските провинции Бранденбург и Тюрингия

Германия избори
Фото: Никола Миладинов / Фото: ЕПА/БГНЕС

Започнаха местните избори в германските провинции Бранденбург и Тюрингия. Очаква се те да донесат победа за социалдемократите.

Със скандал започнаха местните избори в провинциите Бранденбург и Тюрингия тази сутрин. Лидерът на новосформираната партия „Алтернатива за Германия” – професорът по икономика Бернд Луке, в последната си реч преди вота обяви държавната и вътрешната сигурност на ГДР за постижение, което е било загубено. С това той явно се опитва да привлече на своя страна гласоподователите в Източна Германия, които изпитват носталгия по старите времена, коментират медиите. Политическите партии обаче протестираха срещу подобен популизъм. „Професор Луке направи партия,за да върне обратно германската марка и да извади Германия от еврозоната. Сега освен марката, явно е решил да връща и Щази”, коментираха от социалдемократическата партия

Социалдемократите имат най-добри шансове за победа в изборите в Бранденбург, а в Тюрингия ще управляват в коалиция.

С това Германската социалдемократическа парти ящ епродължи победния си ход от последните избори. За сметк ан атова продължава крахът на либералите. Свободнат адемократическа партия вероятно ще загуби и местата си в парламентите на Тюрингия и Бранденбург.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!