Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мащабна стачка на пилотите парализира трафика на френската авиокомпания "Ер Франс"

| обновлено 15.09.14 15:32
Започналата стачка на пилотите от "Ер Франс" може да прерасне в един от най-тежките конфликти в историята на компанията. Днес стачкуват най-малко 60% от пилотите, което доведе до съкращаване на повече от половината от трафика за деня. В Марсилия и Тулуза са отменени 80% от полетите.

Ситуацията рискува да се усложни, тъй като пилотските профсъюзи се готвят да продължат стачката цяла седмица. Утре ще бъдат отменени най-малко 60% от полетите, а в сряда може да се стигне до пълно блокиране на трафика. Компанията е изпратила около 65 000 есемеса до пътниците с молба да отложат или отменят полета си.

Пилотите оспорват плана за разрастването на "Трансавиа" - нискобюджетния филиал на "Ер Франс", който според ръководството ще донесе добър ръст на компанията в условията на конкуренция. Синдикатите обаче настояват за еднакви заплати и социални условия за "Ер Франс" и филиалите ѝ.

Стачката може да донесе загуби над 10 милиона евро дневно.  

Заради стачката са отменени следобедните полети на "Ер Франс" от Париж до София и обратно. Авиокомпанията съветва клиентите си, които са резервирали билети за полети между 15-и и 22-ри септември, или да отложат пътуването, или да променят датите.



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!