Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Емирът на Катар пристигна тази сутрин на двудневна визита в Германия

Фото: ЕПА/БГНЕС

Емирът на Катар Тамим бин Хамад бин Халифа ал Тани пристигна тази сутрин на двудневна визита в Германия. Посещението му предизвика сериозни критики от страна на опозицията в Германия, както и от страна на правозащитни организации. Има подозрения, че Катар финансира терористи от "Ислямска държава". Също така заради системни нарушения на човешките права при строежа на нови стадиони за Световното първенство по футбол, което ще се проведе там през 2022-ра година, правозащитници и отделни политици настояват събитието да се премести в друга държава.

И други сериозни въпроси трябва да бъдат зададени на емира на Катар и на домакините му – канцлера Ангела Меркел и президента Йоахим Гаук, заявиха депутати от Левицата и Зелената партия. Те настояха Меркел да обяви, че не е съгласна с провеждането на футболното първенство в Катар и да го попита за разкритията за корупция при получаване на домакинството. Зелените настояха и лично той да отговори за броя на жертвите, загинали досега при строежи на стадиони. Спекулира се, че става дума за десетки и дори стотици гастарбайтери.

При съвместната пресконференция канцлерът Меркел заяви, че са засегнати и критични теми, но не даде подробности. Акцентът в разговорите е паднал върху икономическите отношения между двете страни. Катар е най-големият износител на газ в света. Емирството е най-големият инвеститор от Арабския свят в Германия – с инвестиции за 14 милиарда евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!