Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Откриха икони от 18-и и 19-и век на тавана на църквата "Успение Богородично" в Златоград

Изключително ценни икони от 18 и 19 век са открити на тавана на църквата „Успение Богородично“ в Златоград. Колекцията ще бъде реставрирана и показана на родопчани и гости, каза реставраторът Кристиян Янков.

За момента предимно тревненски са иконите. Евентуално там има някакви неща, но толкова са черни, че след почистване ще могат да се видят. Заснели сме огромна част от нещата, така че ще направим и една документация, която е в състоянието, както са намерени. Стойността не може да се определи, защото това е наследство, което или го няма, или го има. Де факто църквата е била една банка на духовността в това населено място.

Професор Николай Овчаров каза: Дай Боже да се направят всички тези икони и Златоград да има един иконен музей. Нещо от типа на музея примерно на иконите в Трявна, защото както в къщите на Златоград са събрани много архитектурни стилове, така и в иконописта човек действително може да види всички иконописни школи от 18-и - 19-и век, които са характерни за българските земи - и Самоковската, и Тревненската, и Одринската, която пък е вече специфичната за този район.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!