Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Над 130 000 сирийски кюрди, бягащи от "Ислямска държава", са приети в Турция за 3 дни

турция сирия бежанци граница
Фото: ЕПА/БГНЕС

Над 130 000 сирийски кюрди, бягащи от настъплението на джихадистите от Ислямска държава, са приети в Турция през последните 3 дни. Това съобщи турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. Ако офанзивата на сунитските екстремисти продължи, броят на бежанците може да нарасне, предупреди той.

Идват съобщения, че Турция е затворила границата си откъм сирийска страна, но засега те не са потвърдени от официален източник. В същото време, местни кюрди от турското селище Сурич до нулевата точка, откъдето става приемането на сирийските кюрди, организираха бурни протести срещу турските власти и  замерваха с камъни войниците и полицаите, настоявайки да бъдат приети всички кюрди. Твърди се, че стотици кюрди са се струпали на границата в очакване да се спасят на турска земя. Властите използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат демонстрантите.

Анкара мобилизира всички сили за справяне с бежанска вълна, пред която неочаквано се озова. Бежанците се настаняват при близки или в палаткови лагери, които са оборудвани от екипи на правителствената служба за бедствия и кризисни ситуации, от Червения полумесец. Турция, засега, макар и трудно, се справя със ситуацията, тя е една от малкото страни по света, която само за няколко дни е в състояние да приеме над 130 000 души, както в случая, но ООН призова да се окаже помощ на Турция, за се справи с огромния поток от бежанци.

Кюрдската работническа партия, ПКК, която има военни структури, и лично лидерът ѝ Абдуллах Йоджалан призова кюрдите в Турция да се бият срещу джихадистите в Сирия. Група от над 300 души се е включила в борбата. Но това е опасно, тъй като джихадистите може да нападнат Турция, коментират анализатори. Съобщава се, че джихадистите са се приближили опасно до турската граница. Те побили знамето на "Ислямската държава" в сирийското селище Карабук край нулевата точка на границата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!