Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Поредната стачка на държавни служители блокира Гърция

Фото: ЕПА/БГНЕС

Поредната стачка на държавни служители блокира Гърция. Спря транспортът в столицата. Стачкува персоналът на държавните болници.

Уволнените 400 чистачки от министерството на финансите очакват решението на Върховния съд и протестират пред сградата на съда от вчера.

Синдикатът на държавните служители организира протестите днес. По този начин работещите в държавния сектор протестират преди всичко срещу решение на съда, че стачката е незаконна.

Напрежението на държавните служители е и срещу закон за нова схема по оценка качествата и заплащането на работещите в държавния сектор. Министърът на държавната администрация заяви, че въпреки протестите оценяването ще се извърши в присъствието на прокурор, за да се приложи законът.

Много държавни служители се страхуват, че ще загубят работните си места.

Най-силно засегнат от протестите днес е транспортът в Атина. Метрото и тролеите не се движат. Железничарите също спряха част от влаковете по основни направления. Държавните учреждения са затворени. Стачкуват и работещите в общините. Болниците приемат само спешни случаи. Учителите също протестират.

Стачкуващите днес изразяват и подкрепата си към останалите без работа 400 чистачки от министерството на финансите. Днес се очаква решението на Върховния съд в Атина по казуса.

Безработните гъркини обсадиха сградата на съда, проведоха нощно бдение и остават там до излизане на решението на магистратите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!