Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

80 сигнала за щети от вятъра и дъжда са получили в пожарната

80 сигнала са получени в "Пожарна и аварийна безопасност" до момента за щети, свързани с проливните дъждове и бурния вятър в страната през последните дни. Валентин Кръстев от Дирекцията припомня как да реагираме в подобни случаи:

Когато се намираме извън дома си по време на гръмотевична буря, е добре да застанем далеч от високи дървета. Най-добрата защитна позиция на открито е да клекнем, да наведем главата си надолу, да притиснем гърди до коленете си и със скръстени ръце да обхванем глезените на краката си. Ако до нас има друг човек, добре е да застанем на разстояние от него, не бива да държим в ръка метални предмети, телефони и трябва да стоим на по-голямо разстояние от електропроводите за високо напрежение.

Добре е да знаем, че когато сме у дома или на работното си място, трябва да изключим от електрическата мрежа всички електрически уреди - телевизор, компютър, уредби и всички останали. Необходимо е да затворим вратите и прозорците и да стоим далеч от тях.

Когато сме на открито при силен вятър или смерч, трябва да внимаваме основно за падащи отломки и предмети от сградите. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Ето защо е необходимо да преценим ситуацията и да използваме за убежище приземни етажи, мазета. Ако сме на полето или в планината, трябва да намерим ниски места или заслони.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!