Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Балабановата къща в Пловдив отново ни кани на музикално пътешествие

БНР Новини
От ляво надясно: Мила Георгиева, Райна Кабаиванска, Давид Валтер
Фото: www.musicartissimo.com

През пролетните и есенни месеци Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” привлича гости в уникалните културно-исторически паметници на Стария Пловдив. Форумът започва на 26 септември, а артистичният му директор Мила Павлова ни запознава с някои от акцентите в програмата:

Откриването на петото есенно издание ще е с участието на един прекрасен състав – Гвардейския представителен духов оркестър. Концертът е посветен на 135 г. от създаването му. Негов главен диригент е майор Ради Радев. Солисти ще са Еделина Кънева (сопран) и Марчо Апостолов (тенор), които са познати на нашата публика. След това продължаваме със знаменателната среща на двама големи музиканти – цигуларката, от която всички се възхищават – Мила Георгиева и световноизвестният френски обоист, диригент и композитор Давид Валтер. Добре познат е на всички ценители на камерната музика, защото е част от квинтет „Морагèс”. Почти цялата програма на концерта ще е съставена от негови транскрипции. Виртуозът ще представи известния концерт за флейта от Карл Филип Емануел Бах, този път изпълнен на обой. Давид Валтер ще застане пред камерен ансамбъл „Софийски солисти” като диригент. Престижният състав ще съпровожда двамата изпълнители в това красиво музикално пътешествие.







На 29 септември в Античния театър на Пловдив концертът под надслов „Божествената” ще срещне публиката с Райна Кабаиванска и нейния майсторски клас. Това е едно от събитията, посветени на 80-годишнината на голямата оперна прима. Ще участва оркестърът на Софийска опера и балет под палката на Найден Тодоров. Райна Кабаиванска не е гостувала на Пловдив повече от 15 години. Очакваме този концерт с огромно нетърпение и интерес – каза Мила Павлова. От нея научаваме какво предстои в програмата след срещата със световноизвестното българско сопрано:

На 1 октомври, в рамките на фестивала се открива първия международен конкурс за камерна музика в Пловдив. Членовете на неговото жури ще изнесат концерт, а председател е именитата цигуларка Елмира Дърварова. Следващият акцент от програмата на фестивала е авторският рецитал на прочутия пианист Боян Воденичаров – дългогодишен член на журито на конкурса „Кралица Елизабет”. Концертът е наречен „Спонтанният акт на импровизацията” по идея на самия Боян Воденичаров. Ще чуем изцяло негова авторска музика. Очакваме и гости от Лондон на 7 октомври: „Станков квартет” пристига, за да представи интересен концерт, в който българската музика се среща с испанската. Музикантите ще изпълнят творби от композиторите Георги Арнаудов, Антони Дончев, Марин Големинов. Испанската част от програмата също е много интригуваща – в нея очакваме световна премиера.

Следващият концерт в програмата неслучайно е наречен „Stars together”. Той ще даде възможност на публиката да се наслади на изкуството на две големи звезди от света на класическата музика. Виктор Вълков е пианистът, който стана носител на „Златен медал” от Международния клавирен конкурс в Ню Орлиънс. Със САЩ е свързан и неговият колега, виолончелистът Лъчезар Костов, солист-оркестрант в симфоничния оркестър на Сан Антонио. Двамата дълги години музицират като сонатно дуо.

На 25 октомври в Балабановата къща най-големият струнно-лъков инструмент ще има своята сцена. С концерта „Bass stage” контрабасистката проф. Петя Бъговска ще представи свои възпитаници. Последното заглавие в програмата на фестивала носи полъх от далечния Изток – „България среща Япония”. Мила Павлова ни запознава с подробности около събитието:

Имам щастието да бъда изпълнител в този концерт с талантливата пианистка Аями Файт. Преди години с нея имахме изява в София. Едната част от концерта, в която двете свирим, е посветена на японската музика. Ще я съчетаем с българската чрез „Ева квартет”. Програмата на „Дни на музиката в Балабановата къща” предвижда и майсторски класове на Виктор Вълков, Лъчезар Костов и Иво Станков. Осигуряваме ги безвъзмездно за младите музиканти на България. Нашата цел е срещайки ги с известни изпълнители, да им дадем стимул за по-нататъшна реализация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!