Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Росен Плевневлиев акцентира върху кризите в Сирия, Ирак и Украйна в речта си пред ООН

Фото: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарната катастрофа в Сирия и бежанският поток към България бяха акцент в речта на президента Росен Плевнелиев пред Общото събрание на ООН. Страната се включва според възможностите си в хуманитарната помощ, която се изпраща в различни точки по света, допълни президентът.

В речта си пред световните лидери българският държавен глава заяви, че за пореден път природата ни е припомнила, че само политически изявления не са достатъчни. В интерес на децата ни и на нашата планета е крайно време да започнем да действаме, каза Росен Плевнелиев.

По темата за кризата в Украйна Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни не признава анексирането на Крим и че  застава зад суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Същевременно България приветства споразумението за прекратяване на огъня в размирните области и очаква скорошното изпълнение на плана за мир, заяви българският президент пред Общото събрание на ООН.

Росен Плевнелиев посочи още, че сирийската криза, както и избухналото насилие и сектантско напрежение в Ирак са влошили хуманитарната ситуация в целия регион на Близкия изток. България осъжда категорично въоръжените посегателства и убийства, извършвани от терористичната организация "Ислямска държава" срещу религиозни и етнически малцинства, както и бруталните екзекуции на невинни хора, допълни българският държавен глава в речта си пред 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!