Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Изработен е план за преодоляване на споровете за газа между Русия и Украйна

Фото: ЕПА/БГНЕС

В газовия спор между Русия и Украйна днес бяха постигнати базови споразумения и беше изработен план за преодоляване на противоречията. Това съобщи европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той беше посредник в преговорите между Москва и Киев, които се проведоха днес в Берлин. В германската столица преговаряха руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският му колега Юрий Продан. В разговорите участва и шефът на "Газпром" Алексей Милер.

Участниците в тристранните газови преговори в Берлин предлагат Украйна да плати два милиарда долара на "Газпром" за доставеното гориво до края на октомври, съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му, Киев ще плати още 1 милиард и 100 милиона до края на годината. Остатъкът от украинския дълг се предлага да бъде погасен след решението на арбитража, ако то бъде в полза на Москва.

В близките месеци "Газпром" ще достави на украинската страна 5 милиарда кубически метра газ, но при условие, че страната плати 2 милиарда долара от дълга си и предплати по цена от 385 долара за хиляда кубически метра. Договореностите ще бъдат потвърдени от страните в понеделник или вторник, а в края на следващата седмица в Берлин ще се проведе среща за подписване на протокола за задълженията, каза Гюнтер Йотингер. Според него украинската страна трябва да купи от 5 до 10-12 милиарда кубически метра газ, за да гарантира безпроблемния транзит за Европа.

Малко преди да се постигне споразумението Русия заплаши ЕС, че ще прекрати доставките на газ за Европа, ако Европа снабдява от тях и Украйна. Едновременно с това Унгария внезапно спря подаването на газ за Украйна, обосновавайки се със свои нужди.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!