Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Юлия Кръстева: България е държава, формирана като резултат от съизмеряване с другите

Фото: wikipedia.org

Важността на българския й произход за целия й мироглед изтъкна световноизвестната писателка и учен Юлия Кръстева в своя лекция в Софийския университет "Св.Климент Охридски".

За Кръстева България е държава, формирана като резултат от съизмеряване с другите. Това каза тя пред пълната аула и допълни:

"От момента на своето зараждане българската нация се е ковала като се е съизмервала с необятното гръцко и византийско наследство, като ги е поглъщала, като им се е съпротивлявала".

И най-важното - същността от духа на родното място, която е останала в нея:

"Нация- кръстопът, но също и нация-бунт. Разказите на бунтовните подвизи на Ботев, Левски и Димитров са звучали край люлката на моето детство много повече отколкото детските приказки и още преди да открия басните на Лафонтен, поезията на Виктор Юго, "Мислите" на Волтер, Русо. Съзнавам, че това национално полифонично наследство може да се изроди до тесен и реваншистки национализъм, но се опитвам да съхраня от този български дух онова, което родителите ми и българското училище са ми предали и което сега е съзвучно с най-ценното в европейската култура, тоест космополитизма", каза световно известната писателка и учен Юлия Кръстева в своята лекция в Софийския университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!