Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Сега пише на първа страница, че служебното правитеблство е обещало на Брюксел да премахне ранното пенсиониране в армията и полицията, което беше възстановено от правителството на Орешарски. Догодина ще бъде записано в социалния кодекс изравняване на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените на 65 години след 2021 година, допълва Сега. Това са мерки, записани в Националната програма за реформи в отговор на препоръки на европейската комисия уточнява изданието. Левият вестник Дума също избира тази тема за водещо заглавие и директон съобщава "Кабинетът отменя ранните пенсии на военни и полицаи". Синдикатите в МВР не приемат идеята, пише още вестникът.

Монитор и Труд са избрали за водещо заглавие съобщението за източване на Здравната каса от частни кардиологични клиники. Монитор акцентира - 15 болници правили излишни операции, а Труд - в девет инвазивни кардиологии правят излишни изследвания. В кореспонденция от Венеция, изданието съобщава, че центърът на града ще е блокиран днес следобед заради предстоящата сватба на актьора Джордж Клуни.

Телеграф информира, че, заради поевтиняването, ще ядем повече паламуд и пържола.  Това обаче още не ефакт, а само прогноза на търговци и риболовци за времето след поскъпването на тока от 1 октомври.

Преса цитира данни на европейската комисия според които нашите деца имат най-малко учебни часове в Европа и едни от най-дългите ваканции.  Това водело до влошени резултати в обучението. Сред най-големите проблеми в просветния сектор е и професионалното образование, е станало ясно на дискусия.

По 2 жилища на ден биват ограбени от крадци в столичния квартал "Люлин", алармира от първа страница 24 часа. Полицията следи 120 крадци в жилищния комплекс. "Не пестете пари за брави", съветват полицаите. Часовият вестник отдава почит на преводачката Жени Божилова, съпруга на писателя николай Хайтов, с която се прощаваме днес, от 11часа, в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Смолян е нападнат от агресивни плъхове, които разнасят зарази, твърди Новинар. На първа страница на вестника има още едно важно заглавие - "Български ученик стана математик номер едно в Европа". 18-годишният Петър Гайдаров е носител на най-високото признание, печелено някога от българин в европейски конкурс и е получил покана да присъства на церемонията на връчването на Нобеловите награди през декември.

От Стандарат научаваме, че на 5 октомври, в изборния ден, ловът е забранен. На страниците навестник популярният като Миро от "Каризма" певец заявява, че ще спре с изявите си след две години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!