Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Завърши първото издание на Годишните фолклорни награди „Борис Машалов”

| обновлено 29.09.14 15:03 БНР Новини
Лауреатите на сцената в Смолян.
Фото: предоставена от организаторите

Наричат ги „българските фолклорни „Оскари”. И това не е просто шеговит израз. Категориите, в които се извършват номинациите, са повече от десет, а за крайния резултат имат думата и специалистите, и обикновените слушатели и почитатели на народното изкуство. Домакин на първото издание беше град Смолян. Още в началото на годината беше обявена наградата за цялостен принос, която получи легендарната добруджанска певица Верка Сидерова.

Идеята за Годишните фолклорни награди е на Константин Лазаров – бивш изпълнител на народни танци, основател на фолклорно радио „Менци“. Според него отличията са признание за постиженията на инструменталисти, певци и др. Връчват се за професионални изяви в различни области, както и за значимо нематериално фолклорно наследство. Номинирането се извършва по определена система, гласуването e на сайта на Годишните награди.

Те са индивидуални или колективни. На концерта – спектакъл в Смолян някои от наградените свириха и пяха на живо, други бяха представени със средствата на мултимедия. Ето и какво разказа г-н Лазаров за Радио България.


Дължа големи благодарности на Добринка Георгиева-Машалова
– дъщерята на Борис Машалов, която ни даде разрешение да сложим името му в заглавието на Първите годишни награди. Благодарни сме на община Смолян за подкрепата, както и на всички спонсори, без които този празник нямаше да се състои. Огромни са заслугите на Адриан Петров – главния художествен ръководител на ансамбъл „Родопа”, който работи всеотдайно за прекрасния спектакъл. Добринка Георгиева написа текст, с който да представим на публиката най-важните моменти от творческия път на Борис Машалов. Записахме презентацията и я излъчихме в началото на спектакъла. Пуснахме и запис на неговата емблематична песен „Заблеяло ми агънце”. Беше изключително вълнуващо, публиката стана на крака и така изрази своята почит към делото на незабравимия певец. Искам да спомена, че наред с всички отличия, имаме награда за спонсор на годината. За мен е много важно, че има хора от бизнеса, които дават средства за развитието на фолклорното изкуство.




В категория „Инструментал на годината” беше отличена пиесата „Сбогом” от албума на гъдуларя Георги Петров. Той си отиде преди няколко месеца, но номинацията е направена още през февруари. Дали от респект към майсторството му на инструменталист или заради голямата любов, на която се радваше приживе, бай Георги (както го наричаха всички) е бил без конкуренция за това отличие. Слушателите посочиха като свой любим изпълнител за 2014 г. Валя Балканска. Обичаната народна певица беше специален гост на концерта-спектакъл.



Още една от безспорните личности в състезанието е кавалджията Недялко Недялков, отличен за новия си албум „Искам да кажа”.


Идеята за тези награди е много хубава
– споделя изпълнителят. – Застъпените категории обхващат солисти, дуети и триа, ансамблова постановка, хореография и т.н. В категорията за живо фолклорно наследство бе отличено нестинарството. Наградата получи една жена, която сигурно е най-възрастната нестинарка у нас. Много съм щастлив, че моят албум получи награда. Не по-малко радостен съмот факта, че има такъв форум, който събира творци от различни области и им отдава заслужено внимание. Харесвам идеята на Константин Лазаров и оттук-нататък ще го подкрепям с каквото мога. Организаторите са решили всяка година да посвещават наградите на големи имена в народната музика, оставили следа в историята. Следващата година те ще бъдат връчени в град Трън – родното място на голямата народна певица Гюргя Пинджурова, а поводът е 120-годишнината от рождението й.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!