Слушайте!

Био Рали в Гурково

Магарешко рали с изрисувани каруци в Гурково

В разположения в Розовата долина град Гурково днес се провежда “Био рали” или състезание с шарени каручки, теглени от магарета. Според организаторите зевзеци ралито е по образ и подобие на Формула 1, но с биологична тяга и преминава под мотото “Долу..

публикувано на 02.09.23 в 17:20

Банско подготвя кулинарна изненада за многобройните си гости

Туристическият бизнес в Банско се радва на добри резултати през това лято, съпоставими със силния сезон преди година, съобщи Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в града. Освен че много българи посещават планинския курорт, в..

публикувано на 02.09.23 в 10:36

Фестивал "Синия Дунав" във Видин събира фолклорни изпълнители от цяла България

За четвърта поредна година  Видин е домакин на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав". Събитието в Крайдунавския парк на града продължава до неделя – 3 септември. Голямата мисия на фестивала е да съхрани, популяризира и развие..

публикувано на 02.09.23 в 09:25

Фестивалът "Кулинарното наследство на Тракия" се провежда в Ивайловград

В местността "Дупката" в Ивайловград, област Хасково, на 1 и 2 септември ще се проведе 10-то юбилейно издание на фестивала "Кулинарното наследство на Тракия". По време на събитието ще има демонстрации на храни и занаяти - лютеница с куртовска капия,..

публикувано на 01.09.23 в 06:10

Над 3 500 участници на фолклорния събор „Богородична стъпка“ край Стара Загора

Над 3500 участници ще се надиграват на 17-ия Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ този уикенд в курортното селище Старозагорски бани, област Стара Загора. Официалното откриване е днес от 11:00 часа. От 19:00 часа концерт ще изнесе..

публикувано на 26.08.23 в 06:15
Село Асеново

В Асеново върви трескава подготовка за фестивала „Банатски вкусотии”

В никополското село Асеново се стягат за фестивала "Банатски вкусотии - традициите на моето село", който ще се проведе на 12 август.  На събитието, превърналото се в традиционно, се срещат пазители на автентичния фолклор и на традиционните храни...

публикувано на 09.08.23 в 15:43

Овчарска академия в Кресненско съхранява местните български породи

Първата Академия за овчари, наречена "По Тодорови кошари", събра желаещи да изучат овчарския занаят, забравени традиционни обичаи, практики и нови знания за отглеждането на животни.  Над 20 кандидат - овчари и 8 деца се запознаха с историята на..

публикувано на 08.08.23 в 15:38

Традиционните ръчни занаяти са акцент на туристически фестивал в Поморие

Четиридневен туристически фестивал започва в Поморие под название "Международни традиции и обичаи". Събитието ще продължи до 10-и август, съобщават организаторите от  Националното сдружение на малкия и средния бизнес в туризма (НСМСБТ) и Международната..

публикувано на 07.08.23 в 15:22

Баниците, зелевите сарми и киселото мляко са неотменна част от богатото ни кулинарно наследство

По света кулинарията върви ръка за ръка с туризма, превръщайки се в печеливша мегаиндустрия, която захранва цели сектори от местните икономики. Вкусната традиционна храна е неотменна част и от туристическата мозайка на България. Затова типичната..

публикувано на 02.08.23 в 11:40
Изглед към село Триград

“Орфически мистерии” в сърцето на Родопа планина

За поредна година фестивалът “Орфически мистерии” ще събере в Триград няколко хиляди гости от близо и далеч, за да се доближат до древните езически свещенодействия и да усетят магията на Родопа планина.   Двудневното празненство ще бъде открито днес с..

публикувано на 28.07.23 в 05:45