Ритуалът „Иванови влачуги“ гони злото и носи здраве

Ивановден е един от най-тачените зимни български празници в новогодишния цикъл. Това е денят, в който Българската православна църква почита паметта на последния старозаветен пророк Свети Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан...

публикувано на 07.01.21 в 07:15

Кукери гониха злите сили в Разлог

По традиция тази сутрин  кукерите в Разлог гониха злите сили в първия ден на Новата 2021 година , предаде БГНЕС. Думкане на тъпан и звън на чанове събуди жителите на Разлог в мъгливата сутрин.  Тъй като тази година местният кукерски фестивал..

публикувано на 01.01.21 в 12:55

Сурвачката – магическата пръчка на българите

Първите часове на Новата година в България започват с обичая сурвакане – обредно обхождане на къщите от група деца или ергени, които потупват със специално украсена пръчка, наречена „сурвачка”, членовете на семейството, животните, постройките и..

публикувано на 31.12.20 в 07:10

Коледният дух в Царево и Царевец

Отминаващата година донесе на българските самодейци много разочарования, изправи ги пред трудни избори и решения. Дълги периоди те останаха без възможности за изява, без да практикуват любимото изкуство. Наложи се да бъдат отменени фестивали,..

публикувано на 26.12.20 в 07:25
Снимката е илюстративна

Деца възстановяват неизвестно досега коледарско наричане

Неизвестна коледарска молитва са открили и възстановили ученици от основното училище "Цанко Церковски" в силистренското село Средище, съобщи заместник-директорът Румяна Стефанова, цитирана от БТА. По думите й, молитвата най-вероятно произхожда..

публикувано на 25.12.20 в 13:18

Семейният характер и традициите на коледните дни "оживяха" и в пандемията

Тази година Коледните и Новогодишни празници ще протекат по-различно отвсякога. С това 2020-та няма да изневери на стила си до последно да ни изненадва. Един от задължителните елементи на за този период от годината - коледните партита, сега отсъстват от..

публикувано на 23.12.20 в 08:05

Игнажден – да привлечем доброто в очакване на новото начало

Източното православие чества паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец. Игнажден, според църковния календар, е на 20 декември, но когато датата се падне в неделя, празникът се измества с ден по-рано.  Преданието гласи, че Игнатий е детето, за..

публикувано на 19.12.20 в 08:47

Свети Спиридон в празничния календар на българите

Паметта и делата на Свети Спиридон, един от великите чудотворци на IV век, Православната църква чества на 12 декември. Роден е на остров Кипър в бедно семейство, става овчар в ранна възраст. Според житието му бил прост по нрав, смирен по..

публикувано на 12.12.20 в 05:55

Удивителната колекция от битови предмети на Румяна Пенчева

Повече от 40 години Румяна Пенчева колекционира стари автентични битови предмети, създадени от талантливите български ръце. Днес тя вероятно е притежател на най-голяма частна колекция от битови предмети у нас. Връщайки се назад в годините си дава..

публикувано на 11.12.20 в 07:05

Българската православна църква почита Света Анна

Българската православна църква отбелязва Зачатие на Света Анна. Светицата е сочена от традицията за майка на Дева Мария. Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. В народния календар освен с майчинството,..

публикувано на 09.12.20 в 06:05