Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ДКЕВР приема решението за поскъпването на тока

| обновлено 30.09.14 18:02

ЧЕЗ обяви, че започва извънредно отчитане на електромерите заради новите цени на тока. Фактурите през месец октомври ще съдържат две стойности - по стари и по нови цени. 

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране провежда закрито заседание, на което се очаква  да бъде взето  решение за увеличението на цената на тока от 1 октомври. Предварително се знае, че сега поскъпването ще бъде под 10 на сто. Неотдавна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова обясни, че новата цена на тока би трябвало да покрие около 200 милиона лева от задълженията на Националната електрическа компания.

За да няма шокови увеличения на цената на електроенергията, трябва да се предприемат сериозни мерки и взаимни отстъпки от страна на участниците в енергийния пазар и по този начин да бъде стабилизирана системата, смята Тодорова.

Най-голямо поскъпване  близо 9,9 на сто се планира за абонатите на ЧЕЗ, а най малко за тези на EVN  9,5 процента. За обслужваните от ЕНЕРГО ПРО повишението трябва да бъде с около 9,6 на сто. 

Междувременно стана ясно, че в началото на следващата година токът ще поскъпне още веднъж, с около един процент. Това е необходимо, за да се осигури финансов ресурс за нормалната работа на топлофикациите през студените месеци. 

По-рано днес пред сградата на енергийния регулатор се събраха недоволни граждани, които се опитаха да блокират движението по бул. "Дондуков", но полицията не им позволи.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!