Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Българският президент призова за справедливо разпределяне тежестта на имиграционната вълна

Фото: БГНЕС

За общо решение на проблемите, които предизвикват бежански вълни, са се обявили президентите на девет европейски страни, които участват в заседанието на групата "Арайолуш". Сред тях е и президентът Росен Плевнелиев.

По време на форума българският държавен глава отново е призовал за справедливо разпределяне на тежестта на имиграционната вълна и за засилване на европейските институции.

През последната година тероризмът е прогонил много хора от домовете им, затова споделям разбирането, че само заедно в рамките на една широка коалиция можем да решим проблема с терористичните организации, е заявил Плевнелиев. 

Справянето с бежанските потоци изисква обща европейска политика, смята президентът.

Според статистиката на Евростат 60 процента от имигрантите, които влизат в ЕС, се отправят само към пет държави, 90 на сто от бежанците отиват в десет държави.

Това показва, че няма справедливо разпределение на тежестта и върху това трябва да се фокусира новата европейска политика, е подчертал Плевнелиев.

Участниците в срещата са се обединили около необходимостта за бързо приемане на политика за справяне с бежанския натиск.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!