Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турският парламент ще обсъди даване на мандат на армията за операции в Сирия

Фото: Дневник

Турският парламент ще обсъди предложение на правителството за даване на мандат на армията за трансгранични операции. Предложението включва и разрешeние чужди военни сили да използват турската територия за операции срещу бойците на "Ислямска държава".

Първоначалният документ, който предвиждаше такава намеса в Сирия и Ирак, беше гласуван през 2009-а година и от тогава досега се удължаваше с по една година. 

Днешното предложение обаче се отнася само за Сирия. В него се иска правомощие за употреба на сила в съседната страна, както и за включване в коалицията на държавите против джихадистите от "Ислямска държава".

В план на турския генерален щаб се предлага създаване на забранена за полети зона край турско-сирийската граница с участието на войници от всички страни в коалицията. Това означава разполагане на чужди войски на турска територия и използване на турски бази за нанасяне на удари. В същото време обаче Анкара обвързва участието си в атаките за отстраняването на режима на Башар Асад. Президентът Реджеп Ердоган предупреди, че в противен случай турската страна няма да даде разрешение за базите си.

Водещата опозиционна Народно-републиканска партия и прокюрдската Партия на демократичните народи обявиха, че няма да подкрепят внесения в парламента документ. Другата опозиционна сила - Партията на националистическото действие се обяви за него, което гарантира достатъчен брой депутати за одобряването му.

Следващата седмица новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще пристигне в Анкара за разговори с турските лидери.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!