Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

43% достигна избирателната активност в 23-ти район в София

| обновлено 05.10.14 18:49

По последни данни 43 процента е избирателната активност в 23-ти многомандатен избирателен район в София до 17 часа. Няма сигнали за съществени нарушения. Оплакванията са свързани главно с опашките пред секциите. Имало е и опити на студенти да гласуват без студентска книжка и без удостоверение, както и хора, които са опитали да гласуват със задграничен паспорт.
36,6 процента е избирателната активност в 24-и МИР. 
В София - област избирателната активност е била 26,45 процента.
Във Варненска област избирателната активност до 17.00 часа е 40,36 процента. За Варна активността е 39,12 процента или 118 хиляди души. Във Варненска област най-висока е активността в Дългопол - 49,98 на сто. Що се отнася до подадените сигнали за нарушения и купуване на гласове - те са пет. В момента се проверяват от Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР, но по данни на областната дирекция те не се потвърждават. 
В Бургаска област до 17 часа избирателната активност е 40,03 на сто и е по-ниска в сравнение с парламентарните избори през 2013 година. Най-активни до момента са жителите на граничните общини Малко Търново и Царево, а в община Камено ? е отчетена най-слабата активност. Пет досъдебни производства са образувани за изборни нарушения. Трима задържани за купуване на гласове обаче бяха само разпитани и освободени. 10 са жалбите за нередности, постъпили в Районната избирателна комисия , по част от тях са взети мерки, а останалите са били неоснователни. 
Малко над 37 процента от жителите на Пловдив са упражнили правото си на глас към 17 часа . През целия ден най-висока беше избирателната активност в район "Централен", където и в момента гласуват все още много хора, които заявиха, че очакват по-голяма стабилност за бизнеса, повече работни места, повече чужди инвестиции, Държавата като държава трябва да се организира така, както трябва. Да има конкуренция, да няма корупция. Преди всичко младите хора да останат тука. Очакваме да се спазват майлко повече, най-вече закони, правосъдие, основните проблеми са именно там.
Избирателната активност в Пловдив - област към 17 часа е била 46,77 на сто, което означава, че до урните са отишли да упражнят правото си на глас 117 хиляди 747 избиратели от общо 306 хиляди.
Ниска избирателна активност и липса на интерес бележат изборния ден в района на Кърджали. Едва 29 процента бе активността на гласоподавателите около 17.00 часа и според представители на секционни комисии няма шанс тя да се повиши сериозно до края на изборния ден. Обяснението е в разликата между броя на избирателите, които по списък са над 250 000 и реално живеещите в областта с право на глас. Вотът преминава и без очаквания наплив на изборни туристи от Турция. 
В област Перник към 17 ч. избирателната активност е 41,16 процента. Активността в самия град Перник е 40 на сто, а в Радомир, където заедно с вота се провежда и местен референдум - 41 % .
От избирателните комисии съобщават, че това двойния вот не създава проблеми. Жителите на община Радомир освен да избират депутати са призовани и да дадат отговор на въпроса "За или против добива на злато" в района.
20,6 % e е избирателната активност в област Кюстендил към 17 ч. Най-много са гласувалите в село Трекляно- над 93 на сто , а най-малко- в  Дупница- близо 37 %.  Местната полиция работи по 8 сигнала за нарушения на Изборния кодекс. Отчетен е голям интерес към експерименталното машинно гласуване.
Към 17 часа в Ловешка област избирателната активност е била 42,54%. Най-висока е в община Угърчин – 50,50%, а най-ниска в община Летница – 34,65%.
Близо 44 процента е избирателната активност в област Търговище към 17 часа,  съобщиха от Районната избирателна комисия.Най-много са гласувалите в общините Антоново с 52,88 процента и в Опака – с 49,23 %, а най-малко в община Попово - 36,92 на сто. Няма регистрирани сериозни нарушения на изборния процес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!