Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Плевнелиев обяви началото на кампанията "25 години свободна България"

Фото: БГНЕС


Президентът Росен Плевнелиев обяви началото на кампанията "25 години свободна България". Близо 120 ще са събитията в инициативата, с която ще бъде отбелязан четвърт век от началото на демократичните промени у нас. В инициативния комитет за отбелязване на годишнината са политици, дисиденти и журналисти, а съпредседатели са президентът д-р Желю Желев и вицепрезидентът Тодор Кавалджиев.

Целта е да разкажем истината за Прехода, посочи президентът Росен Плевнелиев: 

Амбицията на това събитие и съпровождащите го инициативи е с отбелязването на 25-годишнината от началото на демократичните промени да се направи още една крачка към възстановяването на доверието на гражданите в собствената си държава. 

България трябва да отбележи годишнината далеч от фанфарите и фойерверките, смята президентът Петър Стоянов

Българският преход изглежда такъв, не защото демокрацията е по-лоша от комунизма, нито пък защото свободната пазарна икономика е по-лоша от плановото стопанство. Българският преход изглежда такъв, защото в най-голяма степен в неговото оформяне участват бившите и най-висши представители на бившата комунистическа партия и на бившите тайни служби. В основата на българския капитализъм стои цинизмът на тези, които го строят.

Президентите дадоха и своята оценка за Прехода.

От гледна точка на необратимостта на демократичните процеси в България Преходът е приключил. Ние никога повече няма да бъдем 16-та република на Съветския съюз. От друга гледна точка Преходът е реформа, а реформите продължават, каза президентът Плевнелиев. 

От тук насетне никой в България не може да обяви, че реформата е приключила. Това е ежедневният въпрос, който ми задават българските граждани - кога най после ще приключи тази реформа с тайния ефект и да легнем отново по гръб и да си почиваме. Отговорът е – никога, обясни президентът Петър Стоянов.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!