Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

11 души от Ихтиман и Петрич са задържани при ромските вълнения

| обновлено 07.10.14 18:09

Стрелби и масов бой в ромската махала на Петрич вдигнаха на крак полицията. Почти целият състав на областната дирекция е в района. Пострадали са 12 души, сред които 15-годишно  момче.  Над 500 жандармеристи и полицаи обискират къщите на всички кланове в махалата.

От снощи е засилено полицейското присъствие в ромската махала заради масово сбиване на две групи. По първоначална информация, причината била изстрелян фойерверк по време на сватба, който е нанесъл щети на съседна къща и автомобил. Тази сутрин напрежението ескалира и се стига до стрелби, каза за „Хоризонт“ директорът на областната дирекция на МВР в Благоевград Васил Митов:

Става бой между две групи и започват да стрелят. Има пострадали 12 човека да момента. Няма опасност за живота за никой. Командировани са почти целият състав на областната дирекция. Ще предприемем мерки, които засега не искам да ги оповестявам.

Според кметският наместник на ромската махала в Петрич, истинска причина за ескалация на напрежението е възобновена вражда между две фамилии, която преди четири месеца доведе до убийство. Има реална заплаха за живота на невинни хора и най- вече на децата, каза Николай Айдаров и настоя за прилагане  на цялата строгост на закона:

Манталитетът на тези хора е такъв, с който много трудно се работи. Единственият вариант е изцяло да се прилага законът, защото не един път, не два пъти се случват тези неща.

До момента са задържани са общо 11 души от Ихтиман и Петрич за 24-часа, след което ще се прецени повдигането на обвинения. Поводът е убийството на 27-годишен мъж в Ихтиман на 6 октомври, загинал след сбиване между враждуващи ромски фамилии. В последвалото сбиване са пострадали още трима души, един от които е с опасност за живота. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!