Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

До 10 дни кметовете от област Бургас трябва да обезопасят рисковите водни обекти

По разпореждане на Окръжната прокуратура в Бургас до 10 дни кметовете на 13-те общини в областта трябва да изпълнят указания за обезопасяване на рисковите водни обекти. Месец след водното бедствие в Бургаска област, при което загинаха трима души, разследването на обстоятелствата и причините за трагедията е възложено на следователи, а не на полицейски органи.

Първоначалният срок на разследването е два месеца, уточни наблюдаващият делото прокурор Андрей Червеняков.  До момента са установени всички свидетели, включително и длъжностни лица, които са били в района на местността „Отмалий“, на мястото на инцидента в нощта на бедствието. Голяма част от тях са разпитани, каза още Андрей Червеняков:

Показанията на всеки един са важни, за да може да сглобим детайлно самата фактическа сцена. За нас е най-важно да установим фактите по това дело, след което да направим правни изводи.

Вещи лица от БАН, както и геоморфолог -преподавател в Софийския университет, ще трябва да извършат сложна комплексна експертиза по случая, допълни Андрей Червеняков:

Задължително да ни дадат отговор на въпроса каква е причината на това място да се събере такова голямо количество вода, с такъв интензитет. Какъвто и да е резултатът, ние трябва да стигнем до него.

При мащабна проверка извършена от прокуратурата в Бургас са установени всички рискови водни обекти на територията на областта. Изготвена е подробна справка, а на кметовете на 13-те общини са постановени мерки за обезопасяването им.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!