Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Готвят се законови промени, които да гарантират независимостта на ДКЕВР

От ДКЕВР предлагат енергийните дружества да плащат такса за подпомагане на социално слабите

| обновлено 08.10.14 15:23
Фото: БГНЕС
Подготвят се промени в Закона за енергетиката, свързани с ДКЕВР и с начина на избирането на членовете на Комисията. Промените предвиждат членовете на ДКЕВР да се избират вече от Народното събрание. Числеността им ще остане същата, но председателят и членовете ще имат изравнени правомощия.
От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предлагат всички дружества в сектор "Енергетика" да плащат такса за подпомагане на хората, които не могат да си плащат сметките за ток. Все още няма яснота колко пари ще бъдат събрани от енергийните дружества, за да бъдат подпомогнати социално слабите.
Това е съвсем груба идея. Как ще бъде направено – във всички случаи трябва да бъде по някакъв начин равноправно, обясни председателят на регулатора Светла Тодорова.

За да бъде стабилизиран енергийният сектор и за да няма шоково поскъпване на тока, ще се търсят варианти за разсрочване на договорите с производителите на енергия от възобновяеми източници. Подобни преговори се водят и с американските централи в Маришкия басейн, обясни неотдавна ресорният служебен министър Васил Щонов.

В дейността на някои ВЕИ-централи са открити нарушения, обясни Светла Тодорова:

Мисля, че е сериозно нарушение, но трябва да бъде установено безспорно, че обектът е продължил да бъде изграждан и след издаването му на разрешение.

До две седмици ще има становище по процедурата за отнемане на лицензите на снабдителните дружества, обеща председателят на регулатора. Тя допълни, че новото правителство подготвя промени в Закона за енергетиката, които трябва да гарантират независимостта на ДКЕВР.

Действително трябва да се прекъсне връзката между председателя на комисията и правителството, коментира Светла Тодорова.

Подробности чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!