Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Д-р Слав Петров беше удостоен с наградата "Джон Атанасов"

Фото: БГНЕС

Младият учен д-р Слав Петров е носител на президентската награда "Джон Атанасов" за 2014-а година. Слав Петров има докторска степен от Калифорнийския университет в Бъркли и от пет години работи за компанията "Гугъл" в Ню Йорк.

На мен ми прави удоволствие да се занимавам с неща, които имат приложения и които моите приятели и други хора могат да използват. Аз почнах да се занимавам с изкуствен интелект в рамките на един отбор с роботи. И от там започнах да се занимавам с изкуствен интелект и след това се преместих на компютърна лингвистика. Всеки, който е използвал "Гугъл" преводач, е използвал неща, с които аз съм се занимавал.

Ставрос Ставру и Пламен Иванов получиха грамоти за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост.

Президентът Росен Плевнелиев връчи отличията на специална церемония на "Дондуков" 2:

Формирането на ново поколение учени и практици в сферата на високите технологии като цяло е от изключително значение за България. През 2000-ва до 2003-та година в България работеха 9000 човека, днес работят 33 000 човека, следващата година се планира 40 000. Експортът на българската софтуерна индустрия през 2003-та година е бил 0,5% от техния оборот. Днес е 50% - това означава, че ние сме познати по света и светът иска да купува от нас. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!