Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ЦИК: ГЕРБ има 84 мандата, БСП – 39, ДПС – 38, РБ – 23, ПФ – 19, ББЦ – 15, АБВ и "Атака" – по 11

Фото: БГНЕС
В 43-тото Народно събрание ГЕРБ има 84 мандата, БСП 39, ДПС 38, Реформаторски блок 23 мандата, Патриотичен фронт 19 мандата, ББЦ 15 мандата, "Атака" и АБВ са с по 11 мандата. Това стана ясно след заседанито на Централната избирателна комисия. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни какъв е броят на недействителните бюлетини:

Недействителните гласове са 218 125. Спрямо изборите през 2013-а година за български парламент те са повече. Мисля, че тогава бяха малко над 90 хиляди. Защо е такъв техният брой не бих могла да кажа, но 54 хиляди от този брой са недействителни по отделните партии, участвали в изборите. По-голямата  част от този брой, над 160 хиляди, са празни бюлетини или такива, в които има отбелязване за повече от една кандидатска листа.
  
Нейкова каза, че вече има заявления в ЦИК от депутати, които искат да се откажат от мястото си:
  
В ЦИК постъпиха заявления от кандидати, които отказват да бъдат обявени като избрани за народни представители. До момента ЦИК е разгледала осем такива заявления и е постановила решение. Мисля, че в днешния ден са постъпили още две, които в по-късното ни заседание вероятно ще има решение на ЦИК те да не бъдат обявявани, защото личната воля на кандидата има значение и няма как при липса на такава той да бъде обявен за избран.

Говорителят на Централната избирателна комисия обясни и какви са тенденциите при гласуването с преференции.

За всички кандидати, които бяха 6 043 кандидати за народни представители, като разбира се от този брой трябва да изключим независимите кандидати, защото там нямаше преференциален вот, за всички има отбелязани преференции. Няма кандидат, срещу който да стои нула като предпочитание, а каква част от тези преференции има съвпадение на номера на кандидатската листа с номера на кандидата, тази тенденция има при почти всички кандидатски листи, включително и тези, които получават представителство в следващия парламент. Така че това, което забелязахме при изборите за членове на европейски парламент, се случва и сега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!