Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Йотко Андреев: Заловените в последно време бежанци твърдят, че бягат от "Ислямска държава"

Фото: БГНЕС

Част от задържаните нелегални бежанци в София в последните седмици са от Сирия и твърдят, че бягат от "Ислямска държава". Това съобщи пред "Хоризонт" директорът на дирекция "Миграция" в МВР Йотко Андреев.

Над 200 са задържаните в последния месец граждани на Афганистан и Сирия на територията на столицата. 

Наистина се забелязва през последните месец и нещо тази практика - да бъдат извозвани до територията на град София чужденци. Тези чужденци, естествено, се настаняват със съответната заповед в нашите центрове на дирекция "Миграция". По-голямата част това са Сирия и Афганистан. По принцип казват, че бягат от войната. Това казват в първоначалните интервюта, впоследствие вече някои от тях казват, че бягат, естествено, от това, това в момента е водещото - "Ислямска държава" - това, което прави на тяхна територия, каза Андреев.

Йотко Андреев обясни и как българската страна проверява чужденците:

Всеки един чужденец, който бъде заловен от органите на МВР, щателно се проверява по всички тези направления. Не остава нито един чужденец, който е заловен, да не бъде проверен. 

През последните дни полицията в София е задържала десетки нелегални имигранти, влезли у нас с помощта на каналджии, и оставени до входа на града. "Хоризонт" научи, че най-често чужденците се изоставят в района на квартал "Дружба" или близо до началото на автомагистрала "Тракия". След това те сами си наемат такси, за да стигнат до някои от хостелите в центъра на София.

За последното денонощие са открити седем чужди граждани.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!