Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

РБ ще се стреми към участие в коалиционно правителство с ясна парламентарна подкрепа и стабилно мнозинство

Фото: БГНЕС

Реформаторският блок няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ, а ще се стреми към участие в коалиционно реформаторско правителство с ясна парламентарна подкрепа и стабилно мнозинство.Това е позицията на лидерите на блока,след днешното им заседание.

Реформаторите ще настояват за сключването на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство и поемане на конкретни ангажименти и срокове за реформи в администрацията, съдебната система, здравеопазването, пенсионната система и енергийния сектор. На този етап блокът ще преговаря с ГЕРБ само за политики, а не за конкретни личности, обясни Радан Кънев:

Няма да подкрепим правителство на малцинството - нито на ГЕРБ, нито на ДПС, ако искат да правят правителство на малцинсттвото. Ясно заявяваме, че за да има реформи, трябва да има мнозинтво в парламента. Преди програмата на правителството няма да коментираме личността на премиера или на който и да било министър, защото всяка реформа се олицетворява от определен човек, който може да бъде неин гарант. Естествено, че коалиционната формула включва министри от различни политически сили, но не е въобще времето на този въпрос.

На въпрос биха ли участвали в правителство, в което е и партията на Николай Бареков, Радан Кънев отговори:

Ако правителството се сформира с мандат на ГЕРБ, тяхна работа е да осигурят мнозинство в парламента. Дали ние ще сме съгласни с това мнозинство, дали има партньори, които ще се подпишат под същата програма като нас, това нещо ние не можем да ви отговорим и няма да отговорим на този етап, защото действително не е наша отговорност.

Меглена Кунева каза, че засега реформаторите не са определили екип за преговори с ГЕРБ: Зависи от нивото, с което се започне от страна на ГЕРБ - и от страна на Реформаторския блок ще отгвоворим със същото и като брой хора, и като ниво на позиция в съответните партии.

На въпрос дали и днешната декларация на председателския съвет няма да се окаже трик Божидар Лукарски каза: Това е казано на шега. Съзнавам, че шегата бепше неуместна. Повече такива шеги няма да си правим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!